Dun Agro

Albert Dun, Directeur Dun Agro
‘Voor een duurzame landbouw’

info@dunagro.nl

Dun Agro, gevestigd in Oude Pekela, teelt en verwerkt vezelhennep. Het bedrijf ontwikkelde een eigen revolutionaire industriële verwerkingslijn. Met dit duurzame productiesysteem zette Dun Agro een belangrijke stap binnen de innovatieve agro- industrie in Noord Nederland.

Met de komst van de natuurvezel-verwerkingsfabriek kunnen de boeren in de Gronings-Drentse Veenkoloniën, behalve aardappelen en bieten, nu ook op grote schaal vezelhennep verbouwen. Dit betekent een belangrijke economische impuls voor de regio Oost-Groningen.

Zo wordt duurzame akkerbouw bevorderd. Hennep groeit zonder bestrijdings –en gewasbeschermingsmiddelen, gebruikt weinig water en kan zonder kunstmest  geteeld worden.

De plant wordt volledig gebruikt. De zaden voor productie van olie (een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren) voor consumptie en voor schoonheidsproducten (zoals shampoo). De bastvezels worden toegepast in composietmaterialen (als deurpanelen in auto’s), isolatiemateriaal en speciaal papier (als sigarettenvloei). De houtdelen worden toegepast in dierstrooisel en bouwmaterialen. Dit is nog maar een deel van de vele mogelijkheden van vezelhennep.

Deel deze pagina